Došlo je vrijeme da se Grad Banjaluka oduži čovjeku koji je na monstruozan način ubijen zbog toga što se borio protiv kriminala i građevinske mafije u našem gradu.

Naravno, riječ je o Milanu Vukeliću, građevinskom inžinjeru koji je bio zaposlen u gradskom preduzeću Zavod za izgradnju Banja Luka.

Milan Vukelić je odbio da učestvuje u kriminalu u tom preduzeću, a koji je posebno došao do izražaja prilikom renoviranja parka Petar Kočić i Trga Krajine.

Milan Vukelić je počeo otvoreno istupati u medijima i dokumentima dokazivati svoje tvrdnje o milionskim pljačkama banjalučkog gradskog budžeta.

Zbog toga mu je prijećeno, pa čak i od strane pojedinih inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i to u prostorijama MUP-a i to riječima: “Prekini da pišeš, imaš ženu i dvoje djece.”

Nekoliko mjeseci prije monstruoznog ubistva, Vukeliću je zapaljen automobil. Nedugo nakon toga, zapaljena je kuća u kojoj je živjela majka Milana Vukelića.

Uprkos molbama porodice da zbog sebe, svog života i svoje porodice, prestane sa svojim aktivnostima na rasvjetljavanju kriminala, on je odgovarao: “Ne mogu. Uništili su mi dostojanstvo. Kad me ubiju, bar će se znati ko je to učinio.”

Dana 6.11.2007. godine Milan Vukelić je ubijen, tj. raznesen, eksplozivnom napravom koja je podmetnuta pod njegov automobil. Tom prilikom je u automobilu bilo još dvoje ljudi koji su pretrpjeli teške tjelesne povrede (jedno lice je ostalo bez obje noge).

Iza Milana Vukelića ostalo je četvoro djece.

Tadašnji direktor policije Gojko Vasić u jednom od televizijskih intervjua je rekao: “Očigledno je Vukelić dirnuo određene ljude koji su nedodirljvi i da su se oni zbog toga odlučili na tako surov čin.”

Ove godine se navršava 15 godina od tog monstuoznog, terorističkog, čina. Navodna istraga navodno i dalje traje.

Zbog borbe protiv kriminala, zbog čuvanja gradskog budžeta, zbog hrabrosti i zbog žrtve, dužni smo banjalučkom heroju Milanu Vukeliću.

Poštenje, obraz, čast i čojstvo platio je svojim životom.

Banjaluka ne smije da zaboravi kakvu žrtvu je podnio Milan Vukelić.

Zbog svega navedenog Skupštini Grada Banjaluka predlažemo da se priznanje Plaketa Grada Banjaluka posthumno dodijeli Milanu Vukeliću zbog ispoljene hrabrosti kojom je činio sve što je bilo u njegovoj moći da spriječi pljačku budžeta Grada Banjaluka.

Facebook video predaje inicijative Skupštini Grada Banjaluka možete pogledati OVDJE.

Takođe, uskoro ćemo ići i sa inicijativom da se i mjesto zločina konačno obilježi nakon 15 godina i da bude vječni podsjetnik na žrtvu koju je dao Milan Vukelić.

Na samom kraju ovog teksta podsjećamo na naše razgovore sa Ljiljanom Todorović, sestrom ubijenog Milana Vukelića i  sa Miljanom Kovačom, novinarom i prijateljem ubijenog Milana Vukelića.

<<Razgovor sa Ljiljanom Todorović>>

<<Razgovor sa Miljanom Kovačom>>

Hvala i slava Milanu Vukeliću!