Poštovani sugrađani,

Ovim putem želimo Vam skrenuti pažnju da je u toku javni uvid za „Nacrt izmjene dijela regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banja Luke“.

S obzirom da smo se mnogo puta do sada uvjerili da gradske vlasti pogoduju isključivo interesima investitora u njihovim namjerama da trajno degradiraju NAŠE životno okruženje, ovim putem želimo vam skrenuti pažnju na nekoliko ključnih problema, koje ovaj Nacrt plana nosi sa sobom:

Upozoravamo građane da će ovaj Nacrt plana, ukoliko bude usvojen, trajno i nepovratno ugroziti jednu od najljepših ambijentalnih cjelina u užem gradskom jezgru, koju čine građevine nekadašnje Banske Uprave i Palate banskog dvora, te Hrama Hrista Spasitelja. Iako je, nažalost, i u prethodnom planu bila predviđena izgradnja jednog dodatnog objekta u crkvenom dvorištu, a na svu sreću, do njene izgradnje nije došlo, preostajala nam je nada da do realizacije nečije sulude zamisli, ipak neće ni doći. Međutim, zaista je poražavajuća činjenica da su se crkveni velikodostojnici odlučili na još radikalniji potez od onog koji im je bio omogućen trenutno važećim Regulacionim planom, usvojenim 2018. godine.

Novim Nacrtom plana im se dozvoljava povećanje horizontalnih gabarita skoro za duplo, te se objekat povlači na samu ivicu parcele prema Palati banskog dvora, trajno narušavajući, možda jednu od najljepših vizura na sam hram, iz pravca ulice Kralja Petra I Karađorđevića, kao i kompozicionu postavku prostora oko samog hrama, koja je zasigurno jedan od nosilaca identiteta našeg grada.

Stari i novi Nacrt regulacionog plana

Postojeći regulacioni plan i Nacrt novog regulacionog plana

Napominjemo da je Palata Banske uprave proglašena nacionalnim spomenikom BiH 2014. godine, a valorizovana je kao takva, ne samo zbog svojih arhitektonskih i istorijskih vrijednosti, već upravo i zbog položaja koji zauzima u pomenutom ansamblu. Da li trebamo dopustiti da se ovom neupitnom hramu kulture glavno pročelje zakloni objektom tzv. „duhovne kulture“, kako je novi objekat „kršten“ u tekstualnom dijelu Nacrta plana.

I da li možete zamisliti da se nešto ispriječi ovoj vizuri na hram?

Pogled na Hram Hrista Spasitelja

Pogled na Hram Hrista Spasitelja


Takođe napominjemo sve građane da je trenutno važećim Regulacionim planom, za prostor koji je predmet novog Nacrta, došlo do značajnog povećanja spratnosti, koja je prethodnim planom predviđena do maksimalno 6 nadzemnih etaža, preciznije, 5 punih i jedna povučena etaža. Novim Nacrtom plana predviđena je čak visina od 12 nadzemnih etaža.

Međutim ono što je posebno poražavajuće jeste činjenica da je Gradska uprava prekršila propozicije koje je sama definisala prethodnim planom, a koje propisuju obavezu izrade konkursnih arhitektonsko-urbanističkih rješenja za predmetnu lokaciju. Apsolutno je nedopustiva praksa svojevoljnog odabira rješenja između investitora, gradonačelnika i njima podređenih službenika, koji su se u nekoliko navrata obratili javnosti da su u „pregovorima“ oko budućeg izgleda ove gradske zone, te su se na kraju i javno pohvalili kako su najzad došli do konačnog prihvatljivog rješenja. Dakle, sada im još samo preostaje da svoje interne dogovore formalizuju usvajanjem planskog dokumenta koji će bespovratno uništiti ambijentalne vrijednosti gradskog centra.

 

Postojeći regulacioni plan koji predviđa najviše 6 etaža

Postojeći regulacioni plan koji predviđa najviše 6 nadzemnih etaža

 

Nacrt novog regulacionog plana koji predviđa čak 12 etaža

Nacrt novog regulacionog plana koji predviđa čak 12 nadzemnih etaža

 


Zbog svega navedenog:

Pozivamo sve građane da, najkasnije do 27.05.2022. godine, do kada traje javni uvid u novi Nacrt plana dijela centralnog područja grada Banja Luke, iskažu svoje mišljenje (detalji na OVOM LINKU), te da na taj način, zajedničkim snagama pokušamo urazumiti sve aktere koji su se namjerili trajno uništiti istorijske i ambijentalne vrijednosti našeg gradskog jezgra.

Toplo preporučujemo svima da posjete prostorije Gradske uprave, i svoje komentare, primjedbe i prijedloge ostave direktno u svesci kako bismo se svi zajednički mogli uvjeriti da nam je ipak stalo.

DO NAS JE!