Nakon 3 godine ništa više nije isto

U tamnoj i ružnoj istoriji Banjaluke ostaće upisan datum 25.12.2018. godine.
Tog dana nenarodni režim koji je zarobio Republiku Srpsku je pokazao svoje pravo lice.
Na centralni banjalučki trg izvedeno je na stotine maskiranih policajaca sa palicama u rukama.

       

Uhapšeni su roditelji ubijenog Davida Dragičevića koji su mjesecima mirno i dostojanstveno, zajedno sa građanima, tražili istinu i pravdu za svog ubijenog sina.
Pretresena je i njihova porodična kuća.

Suzana Radanovic    Davor Dragicevic   

Trg Krajine – Davidov trg je očišćen od svih obilježja koji podsjećaju na “Pravdu za Davida”.

Zabranjena su bilo kakva okupljanja na Trgu Krajine.
Davor Dragičević je u strahu za sopstveni život napustio BiH, ali borbu je, zajedno sa članovima “Pravde za Davida” aktivno vodio i dalje.
Režim je očekivao da će Davorovim odlaskom biti ugušena “Pravda za Davida”.
Na njihovu žalost, to se nije desilo.

Zbog toga je režim represivnim metodama pokušao da se obračuna sa građanima.
To je naročito bilo izraženo tokom 2019. godine.
Policija je članovima “Pravde za Davida” izdala na stotine prekršajnih naloga i to zbog navodnog remećenja javnog reda i mira i nezakonitih okupljanja.
Građani su često pozivani na informativne razgovore, lišavani su slobode i zadržavani u policijskim stanicama. Neki su bili i fizički i psihički maltretirani.
Protiv nekih građana su pokrenuti i krivični postupci i to zbog ugožavanja sigurnosti tzv. ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču.
Građani su sate i sate proveli u sudnicama braneći se od prekršaja koji nisu ni učinjeni.
Važno je istaći da su sve prekršajne i krivične prijave od strane policije pale na sudu. Dakle, sve i jedna!
To potvrđuje samo jedno – nenarodni režim je kriminalnom zloupotrebom položaja i ovlaštenja pokušao da se obračuna i stane u kraj plemenitoj građanskoj borbi.
Važno je istaći imena advokata koji su građanima pomogli da se odbrane od progona, represije i diskriminacije.
U pitanju su sljedeći cijenjeni advokati: Jovana Kisin, Dragana Stanković, Milan Malešević, Dragan Tolimir i Dario Sandić.
Međutim, građani su se samoorganizovali, i iz defanzive krenuli u ofanzivu, u namjeri da se izbore za svoja Ustavom garantovana prava i slobode.
Pravne bitke su se vodile ili se vode pred gotovo svim sudovima (Osnovni sud u Banjaluci, Okružni sud u Banjaluci, Vrhovni sud RS i Ustavni sud BiH).
Takođe, u pripremi je i Aplikacija prema Evropskom sudu za ljudska prava.

Nažalost, pravosuđe u BiH je izuzetno tromo i mjeseci i godine prolaze do donošenja tužilačkih i sudskih odluka.
Jedna od najvažnijih sudskih odluka donesena je u decembru 2020. godine gdje je Osnovni sud u Banjaluci presudio da MUP RS vrši kontinuiranu, neposrednu i višestruku diskriminaciju protiv članova “Pravde za Davida” i gdje je tom istom MUP-u naređeno da odmah prestanu sa nečasnim radnjama. Tog dana kada je presuda objavljena, građani su se okupili na do tada zabranjenom Trgu Krajine. Od tog dana Trg Krajine je slobodan!
Protiv velikog broja policijskih službenika podnesene su krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja, protivpravnog lišenja slobode, povrede ravnopravnosti građana i povrede dostojanstva čovjeka.
Nažalost, od podnošenja nekih krivičnih prijava prošlo je dvije godine, ali ni dalje nema tužilačkih odluka, tj. optužnica.
Odgovor od tužilaštva je standardan i glasi – Istraga je u toku.
I, zaista, tužilaštva su najveći problem našeg društva.
U to smo se uvjerili kroz slučaj ubistva Davida Dragičevića, ali i kroz postupke u kojima su građani tražili zaštitu od policijske represije.
Da su tužioci na vrijeme reagovali i radili svoj posao, progon građana bi davno bio zaustavljen.
Građani i dalje vrše pritisak na tužioce, određenog pomaka ima, ali sve to ide jako sporo.


I na simboličkom nivou ništa više nije isto.

Tokom 2019. i 2020. godine komunalna policija grada Banjaluka je redovno uništavala obilježje na ušću Crkvene u rijeku Vrbas gdje je pronađeno beživotno tijelo ubijenog Davida Dragičevića. Samo su monstrumi mogli da čupaju cvijeće koje su ljudi sadili na tom mjestu.
Na Trgu Krajine je bilo zabranjeno zadržavanje članova “Pravde za Davida”, a kamoli bilo kakvo organizovano okupljanje. Samim tim i postavljenje “Davidovog srca” na Trg Krajine je bila misaona imenica.
Međutim, nakon lokalnih izbora u novembru prošle godine kada je dotadašnji gradonačelnik Igor Radojčić izgubio izbore (izgubio ih je, jer se prije svega pokazao kao nečovjek prema “Pravdi za Davida”), sve se promijenilo. Komunalna policija više ne prilazi obilježju na ušću Crkvene u Vrbas, a gradska uprava dozvoljava da se “Davidovo srce” postavi na Trg Krajine.

 


Konačno, Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci više nije nadležno za predmet ubistva Davida Dragičevića. Tužilaštvo BiH je preuzelo predmet.
Nedavno se i Davor Dragičević vratio u Banjaluku.

Ono najvažnije je jasno – režim nije uspio u svojim nečasnim namjerama.
Pokušavajući da unište “Pravdu za Davida” samo su je održali u životu.

I ništa više nije isto.
Više nema represije, progona i diskriminacije. MUP RS sa nečasnim pojedincima (kriminalcima!) na čelu je potpuno demoliran i poražen.
Borba se nastavlja dokle god se ne utvrdi odgovornost svih onih koji su proganjali građane!
Borba se nastavlja do pravde za Davida!

Banjaluci se nikada više ne smije desiti nijedan David, nijedan 25.12.2018. godine!
Neka bude borba neprestana do konačne pobjede dobra nad zlom!


Autor teksta: Ozren Perduv, predsjednik Pokreta Pravde