Drage Banjalučanke i Banjalučani,

U nedjelju 20.2.2022. godine u periodu od 9 do 17 časova na području Grada Banjaluka biće održani izbori za Savjete 57 mjesnih zajednica.

Opšti utisak je da danas mjesne zajednice postoje samo na papiru.

Činjenica je da veliki broj građana:

 • ne zna gdje se nalaze prostorije mjesnih zajednica
 • ne zna ko čini Savjet niti ko je predsjednik Savjeta mjesnih zajednica
 • ne zna koje su aktivnosti i da li ih uopšte ima od strane mjesnih zajednica
 • ne zna koje su nadležnosti i mogućnosti mjesnih zajednica

Stvari se MORAJU promijeniti.

Mjesne zajednice moraju biti transparentne u svom radu i otvorene prema građanima. U eri društvenih mreža i različitih vidova komunikacija koje gotovo svi koriste to nije nikakav problem da se ostvari.

Radom i slobodnim djelovanjem kroz mjesne zajednice građani se direktno uključuju u kreiranje mjera javne politike i postaju značajan politički subjekt i partner vlasti. Tako bi trebalo biti.

Moramo se zajednički boriti da vratimo ovlaštenja mjesnim zajednicama kako bi se osiguralo njihovo ravnopravno učešće i odlučivanje u procesu donošenja strateških i planskih dokumenata.

Mi želimo da sve informacije o organizaciji i aktivnostima Savjeta mjesnih zajednica u kojima budu izabrani građani/ke koje mi predlažemo budu javno dostupne putem interneta. Građani bi bili pravovremeno informisani o svim sastancima na kojima bi se utvrđivali koji su to problemi i potrebe mjesne zajednice. Jednostavno – glas građana konačno bi mogao da se čuje.

I tokom kampanje za Lokalne izbore 2020. godine isticali smo važnost mjesnih zajednica. Video pogledajte OVDJE

U susret ovim izborima pripremili smo još jedan video koji možete pogledati OVDJE

Pozivamo vas da 20.2.2022. godine izađete na izbore za Savjet Vaše mjesne zajednice!

Gradskim vlastima je cilj da u Savjete mjesnih zajednica postave „svoje ljude“ koji neće mnogo talasati i to su uspješno sprovodili svih ovih godina. Izbori za Savjete mjesnih zajednica spovođeni su gotovo u tajnosti i jedini koji su koristili pravo glasa bili su stranački poslušnici koji su po zadatku izlazili na birališta.

Mnogi ni ne znaju da se ti izbori održavaju. Zbog toga, obavijestite i Vi Vaše komšije i prijatelje o održavanju izbora i pozovite ih da uzmu učešće u njima.

Ne dozvolimo da stranački poslušnici u tajnosti biraju one kojima neće biti u interesu da mjesne zajednice otvore prema građanima.

Izađimo 20.2.2022. godine na birališta!

Uključimo se u rad mjesnih zajednica i pokažimo odgovornost prema sebi i zajednici u kojoj živimo.

Dobrim odlukama možemo unaprijediti svakodnevni život.

Pokrenimo se!


Važne informacije

 1. Savjet mjesne zajednice broji između 5 i 11 članova u zavisnosti od veličine mjesne zajednice.
 2. Kandidate za članove Savjete mjesne zajednice mogu predložiti političke organizacije, udruženja građana i neformalne grupe građana uz odgovarajući broj potpisa podrške
 3. Način glasanja je drugačiji u odnosu na način glasanja na lokalnim i opštim izborima. Naime, svi kandidati iz jedne mjesne zajednice se nalaze na jednoj listi i poredani su abecedno. Građani te mjesne zajednice glasaju za maksimalno onoliko kandidata koliko čini Savjet mjesne zajednice. To znači, da se može glasati za kandidate od strane različitih predlagača.
 4. Gdje glasate? Trebalo bi da glasate na istim onim biračkim mjestima na kojima glasate prilikom održavanja lokalnih i opštih izbora. U svakom slučaju, provjeru Vašeg biračkog mjesta možete izvršiti OVDJE
 5. Mandat izabranih članova Savjeta mjesne zajednice traje 4 godine.
 6. Poslovi koje obavlja Savjet mjesne zajednice:
  • Predlaže plan razvoja mjesne zajednice u skladu sa planovima razvoja Grada
  • Donosi program mjera i aktivnosti za realizaciju planova i programa razvoja mjesnih zajednica
  • Stara se o izvršenju odluka koje donesu građani na zborovima građana
  • Utvrđuje listu prioriteta za izgradnju komunalnih objekata i komunalne infrastrukture, na osnovu odluke koju građani donesu na zboru građana.
  • Pokreće inicijative za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture i komunalnih objekata te obezbjeđuje uslove za unaprijeđenje i poboljšanje uslova života u oblasti zaštite životne sredine, kulture, obrazovanja, sporta, socijalne i zdravstvene zaštite stanovništva i svim drugim oblastima od zajedničkog interesa za mjesno stanovništvo
  • Učestvuje i nosilac je aktivnosti za sprovođenje humanitarnih akcija na području mjesne zajednice
  • Upravlja sredstvima kojima raspolaže mjesna zajednica i utvrđuje prioritete korišćenja sredstava dobijenih po osnovu donacija i poklona
  • Podnosi izvještaj zboru građana o svom radu i radu mjesne zajednice

 

Ovo su naši kandidati/kinje


Budžak 1
Naša podrška Inicijativi građana “Bulevar” koja se na prethodnim izborima sa Savjete mjesnih zajednica samoorganizovala i ostvarila odličan rezultatSpisak svih kandidata za sve mjesne zajednice na području Grada Banjaluka možete pogledati OVDJE