Povodom izlaska u javnost hrabre Milene Radulović i progovaranja o seksualnom nasilju koje je godinama trpila od svog mentora i nastavnika, Pokret Pravde želi da pruži bezuslovnu podršku i solidarnost sa mladom glumicom i svim ženama žrtvama seksualnog i rodno zasnovanog nasilja. Nisi sama!

Seksualno i rodno zasnovano nasilje i uznemiravanje su široko rasprostanjene pojave. One vuku korijene iz patrijarhalnog ustrojstva našeg društva i neravnopravnog i teškog položaja u kome se nalaze žene u odnosu na muškarce. Bez obzira na godine, socio-ekonomski status ili porijeklo, žene su kontinuirano izložene nasilju, diskriminaciji, neprimjerenim komentarima, omalovažavanju i dobacivanjima samo zato što su žene.

Nisi sama!

Seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, kao i svi drugi oblici rodno zasnovanog uznemiravanja i diskriminacije, ostavljaju dugoročne posljedice po ličnost i mentalno zdravlje žena, te predstavljaju ozbiljnu prepreku za ostvarenje potencijala velikog dijela našeg društva.

Mi u Pokretu Pravde se zalažemo za pravedno društvo u kome će se svaka žena osjećati sigurno i imati jednake prilike da ostvari sve svoje potencijale. U izgradnji takvog društva potrebno je da solidarno udružimo snage, i muškarci i žene, te da pozovemo institucije da ozbiljno i odgovorno shvate problem seksualnog i rodno zasnovanog nasilja i uznemiravanja. Iako Bosna i Hercegovina u ovim pitanjima ima dobar zakonodavni okvir nepohodno je podizati svijest o ovom problemu kroz obrazovni sistem i medije, adekvatno i blagovremeno kažnjavati počinioce i pružati strukturiran i nedvosmislen odgovor da je nasilničko i diskriminišuće ponašanje prema ženama neprihvatljivo na svakom mjestu i u svakoj prilici.

Pokret Pravde se duboko zahvaljuje svakoj ženi koja progovori o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju i obavezuje se da će svojim djelovanjem graditi društvo u kome se nijedna žena neće osjećati loše zato što je žena.

Ukoliko ste proživjeli neko slično traumatično iskustvo ovo su brojevi telefona na koje možete potražiti pomoć:

Republika Srpska 1264, Federacija BiH 1265, Srbija 0800 100 007, Hrvatska 116 111, Crna Gora 116 111.

Nisi sama!